Problém na střeše?

Problém na střeše?

Odeslatod Michaela v 19 Led 2008, 18:26

Zdravím všechny. Dnešního dne se na vstupních dveří do garáže a i v našem vchodě (počítám, že ve všech) objevila zpráva, kdo vlastní parkovací stání na střeše, ať se ozve na uvedené tel. číslo pro společné řešení.
Nevíte někdo, co je na střeše za problém? Nebo nemohl by dotyčný napsat sem, co je tam za problém? JInak dneska v garážích jsme pátrali po tom neuvěřitelném mokru, co tam je. Jak na schodišti , tak u stání. Nejprve jsme si mysleli, že se čistilo, ale to je blbost, takže asi "pracuje, potí se" ten beton? Jak se oteplilo a není to vyschlé, co si o tom myslíte?
Michaela

Re: Problém na střeše?

Odeslatod Michaela v 19 Led 2008, 18:33

Tak jeden telefonát vyjasnil situaci :lol: Jedna majitelka garážového stání chtěla s ostatními majiteli stání nahoře pořešit střechu (prý ji Ekospol neřekl, že nahoře nebude střecha a že ji na auto prší). Takže ji soused vysvětlil, že když už ,tak to musí pořešit se všemi, nejen těmi pár vyvolenými, co nahoře parkují a že toto je jedním z bodů toho, co bychom chtěli v budoucnu řešit.--)
Michaela

Odeslatod bradek v 20 Led 2008, 20:39

Tak, tak. Na střeše tedy žádný problém není. Ovšem případné zastřešení zůstává k diskuzi :lol:
bradek

Odeslatod Janapavl v 22 Led 2008, 10:38

Ahoj,ja osobne nejsem moc proto,abysme spolecne prispivali na zastreseni tech stani na strese.vsichni kdo si koupili stani uvnitr zaplatili o sto tisic vic...s tim ze budou mit kryte stani. ti kdo si ho koupili na strese zaplatili tretinu ale to byla dan za to,ze jim na auta bude prset.pro ty kdo maji stani uvnitr nevidim v zastreseni zadny prinos.A pokud nekdo zjistil az nyni,ze nema kryte stani tak tomu uz vubec nerozumim :o)))
Janapavl

Odeslatod yenda v 22 Led 2008, 11:05

Naprosto souhlasím!
yenda

Odeslatod Janapavl v 22 Led 2008, 11:12

Navic predpokladam ze strecha na tak velky prostor by byla pekne draha zalezitost. A pokud jsem dobre pochopila,uz napriklad jen uklid snehu za ktery si DaK napocita kdyz nasnezi...snad 5tis kc nebo kolik to je,tak se rozpocte vsem vlastnikum....tudiz vsichni prispivaji na uklid snehu pro ty kdo parkuji nahore. muj nazor je ze ten kdo zaplatil 3x tolik za garazove stani nebude chtit dotovat ty stani na strese.
Janapavl

Odeslatod Michaela v 22 Led 2008, 14:11

Dovolím si reagovat. Svým způsobem chápu, co chcete říct a tak nějak souhlasim ..ALE
Zkusím se na to ještě poptat právníků, pokud máte tu možnost, zeptejte se též. Myslím si, že jako podíloví spoluvlastníci musíme poměrnou většinou odsouhlasit to zastřešení nebo ne (proto nemůže paní svolávat jen ty, co parkují nahoře), ale také tu částku, kterou kdo zaplatí můžeme odsouhlasit. Např my ostatní přispějeme nějakou část a ti, co jsou nahoře a chtějí zastřešení zaplatí víc. Na kolik je tato domluva reálná, těžko říct. Na kolik je to správně co se zákonů týče, nevím, zkusím zjistit. Protože tak jako tak, se to bude týkat všech a případně to bude mít dopad na celý garážový dům.
Také se mi nelíbí, že ti nahoře zaplatili od DOST MENE, ale je mi jasné, že zastřešením se vynuluje x nesmyslných poplatků, zamezí případně dalším problémům vyplývající z toho že nahoru teče, stojí tam voda, zamrzá tam, je tam sníh, či bahno, které nám pak zeshora roznáší a rozjíždí po celém garážovém domě...je to trochu nešťastný způsob řešení, to že tam není střecha .-(
Napadá mě příklad....za několik desítek let(doufám, že k tomu nedojde) poteče do střechy. V podkorvních bytech to pocítí první, bude jim tam zatékat, ti z přízemí to budou mít na háku, k nim to asi neproteče.....podílet na opravě střechy se budou muset všichni. Ač ty podkorvní byty byly řádově o pár stovek tisíců dražší jak ty přízemní.....V podílovém spoluvlastnictví nelze trvat na jednoznačném zákazu či neústupu, ale jít rozumnou cestou kompromisů. Takže hodně štěstí nám všem .-)
Michaela

Odeslatod 126 v 24 Led 2008, 00:31

Souhlasím s Michaelou.
Nic není černobílé a vše souvisí se vším, průchodný je pouze kompromis.
Chápu, že my na střeše bychom měli zaplatit o něco málo více.
Investice do zastřešení však bude přínosem pro všechny.

A ta otázka různé kupní ceny je též složitější.
Dá se totiž otočit tak, že pokud někdo investuje jen zlomek oproti druhému, má pro něho i ta investice do zastřešení úměrně nižší důležitost.
Jakékoli zhodnocení bude asi každý počítat procentuelně.
Takže pochybuji, že by připadalo v úvahu aby střechu byli ochotni uhradit sami střechaři.

Momentálně však vidím tuto diskuzi za hodně předčasnou.
Pokud se nejsme schopni dohodnout ani na zajištění doplňkových příjmů z objektu a nějaké akci proti poplatkům DaKu, těžko vyřešíme střechu.
126

Odeslatod Michaela v 24 Led 2008, 09:47

Momentálně však vidím tuto diskuzi za hodně předčasnou.
Pokud se nejsme schopni dohodnout ani na zajištění doplňkových příjmů z objektu a nějaké akci proti poplatkům DaKu, těžko vyřešíme střechu.[/quote]

No, já právě tuto diskuzi jako předčasnou nevidím. Podílové spoluvlastnictví vzniklo zápisem do KN, kde jsme všichni zapsání jako podíloví spoluvlastníci na jednom listu vlastnictví a tak je nejvyšší čas jednat.

Doplňkové příjmy jako reklamu řeším, ale reklamky nemají zájem. Akce proti poplatkům - stačí se sejít, na schůzku pozvat i DaK a jednat.
Jako největší problém mimo jiné vidím to, že poplatky DaKu jsou rozúčtované mezi všechny 3 bloky (viz domovník např.) takže to oddělit bude asi min. složité, takže se budou cukat.
Myslím, že právě tady je vhodný prostor pro komunikaci, rozhodně není předčasná, tak vzhůru do toho.-)
Michaela

Odeslatod 126 v 25 Led 2008, 20:09

Já to myslel z úhlu mizivého zájmu spoluvlastníků.
Jsou to jistě podstatné věci.
Ale viděli jsme zájem na setkání a ohlasy na výzvy zde.
Abychom tu jen neplácali a skutek prchl.
Petr
126

Odeslatod hobbit v 07 Úno 2008, 11:01

Jako podíloví spoluvlastníci musíte skutečně většinu věcí odsouhlasit nadpoloviční většinou VŠECH a u: "rozhodnutí o významné záležitosti týkající se společné věci, zejména o jejím podstatném zlepšení nebo zhoršení, změně jejího účelu či o jejím zpracování, je třeba alespoň dvoutřetinové většiny hlasů spoluvlastníků. Nedosáhne-li se této většiny, rozhodne na návrh spoluvlastníka soud."
Náklady se standardně rozpočítávají dle velikosti podílu, nadpoloviční většinou však můžete rozpočítání nákladů libovolně upravit. Tudíž je možné například předložit návrhy:

- vybuduje se střecha za 2 mil Kč a tyto náklady budou rozpočteny na majitelé stání "na střeše". Doporučuji však, abyste měli ideálně podepsané pod tímto všechny vlastníky střešních stání (dle zákonného výkladu však stačí 2/3 většina - pokud zároveň bude souhlasit 2/3 všech vlastníků).

- na měsíčních poplatcích se podílí spoluvlastníci dle patra, kde vlastní stání tímto způsobem ...

atd. Naopak není možné, aby se domluvili jen majitelé co parkují na střeše, že vybudují zastřešení (i kdyby si to zaplatili) bez souhlasu nadpoloviční nebo 2/3 většiny.

Dále například při prodeji podílu platí předkupní právo ostatních spoluvlastníků.
hobbit

Odeslatod tom v 30 Led 2010, 20:15

Právě tady čtu názory tedy hodně staré názory o zastřešení garážového stání a taky o úklidu sněhu za 5tisís to mě trochu pobavilo vůbec se tam totiž neuklízí takže ted v době sněhové nadílky se na střeše parkovat nedá ale možná mám tento pocit sám pokud ano tak se vám všem omlouvám v každém případě ti co mají kryté garážové stání můžou být klidní žádných 5tisíc se platit nebude a ti co mají nekryté garážové stání platí 507kč a neparkují no snad brzy přestane sněžit a nastane obleva tedy aspon já budu majitelům nekrytého garážového stání držet palce at obleva je co nevidět sportu zdar a odhazování sněhu zvlášt :lol: .
tom

Odeslatod Martucha v 01 Úno 2010, 22:23

Vážení a milí, po letech jsem zabrousil na fórum garáží a jak se rozjela diskuze se nestačím divit. Jsem majitelem nekrytého stání, které jsem si kupoval s vědomím, že mi na auto bude pršet, sněžit a občas i padat kroupy. Příspěvek o dotyčné dámě, která si také koupila nekryté stání a pak se divila, že jí prší na auto je asi nejlepším vtipem, co jsem slyšel za poslední dobu. O tom, že by se mělo jednat o nějakém zastřešení, slyším poprvé (v chodě 602 nic takového neviselo, ale tam obecně nevisí nikdy nic, takže mě to ani nepřekvapuje). Samozřejmě, že by se o takovém návrhu dalo jednat, ale osobně to nevidím jako prioritu. Chtěl bych také reagovat na příspěvek, týkající se ceny pořízení tohoto stání vůči krytému. ANO, zaplatil jsem řádově třetinovou cenu a jsem smířen s tím, že auto nebudu mít v zimě v suchu. Co mě ale permanentně nadzvihuje ze židle, je poplatek, který platím tj. 507Kč, který je shodný i pro krytá stání!!! Logika věcí říká, že když mám v zimě auto v marastu a občas nevyjedu, tak bych měl platit poměrnou část, odpovídající nabízené kvalitě stání, což se neděje (už přes 2 roky)!!!
Také se těším, až při vyúčtování obdržím vratku za úklid garáží, který jsem v životě neviděl (pokud byl proveden, skočím si na oční).
Martucha

Odeslatod Michaela v 02 Úno 2010, 11:06

Pokusím se reagovat na příspěvky výše.
Bohužel se musíme smířit, že jsme všichni spoluvlastníci jednoho objektu. To obnáší spoustu problémů, rozporů, ale také zejména to, že všichni nehledně na zakoupený druh stání máme stejné práva a povinnosti vyplývající z hospodaření se společnou věcí. To znamená, že případný úklid na střeše zaplatí všichni spoluvlastníci, nejen ti, kteří tam mají stání. Takže snížení poplatku pro stání na střeše není z právního hlediska možné. (obdobná situace je v bytovém domě, kdy i ti v přízemí platí výtah - byť ho třeba nevyužívají a když se porouchá střecha, nebudou ji platit jen ti v podkroví, ale všichni atd., ale řídí se to jinými pravidly, proto píši, že je to obdobná situace, ne stejná !)
V poplatku 507 Kč není jen úklid, je tam správní poplatek, pojištění, provozní režie, daň z nemovitosti... Co se poplatku za úklid týká: v březnu 2009 byl úklid s firmou ES Služby rozvázán z toho důvodu, že byl každoměsíčně naúčtován, aniž by se v garáži někdo s úklidem obtěžoval. Poplatek - záloha na úklid sice zůstala, ale pokud není vyčerpána na nějaký jednorázový úklid, je vrácen formou přeplatku. Záloha je důležitá proto, abychom měli z čeho zaplatit např. jednorázový úklid, či v zimě úklid sněhu - ať už strojní, či ruční. Ten ruční ale objednávám není, a v tuto chvíli uklízíme sníh sami. Tímto bychom se chtěli omluvit majitelům střešních stání, protože jsme s takovým přívalem sněhu upřímně nepočítali a proto najmutí firmy neřešili. Další věc je ta, že tam parkuje 5 aut a kvůli 5ti stáním objednávat strojní úklid sněhu nám přišlo zbytečně drahé. BOhužel sníh na střeše nejde shrnout na stranu, či ručně uklidit, protože od zdi ke zdi jsou stání a sníh se musí proto vyhazovat ven ze střechy - strojně. Pokud by se ozvalo více střešních majitelů, situaci bychom více řešili. Zatím jsme to řešili svépomocí a úklidem stání majitele, který se ozval. Odklízení sněhu se na přelomu roku 2009/2010 neplatí, neboť se ho ujímáme sami, nakoupili jsme hrabla a košťata, takže v tomto směru o plýtvání peněz nemůže být řeč.
Přeplatek za loňský rok činí cca 1500 Kč.
Co nás z poplatku tíží za výši zálohy je pro správní poplatek, ale to řešíme v rámci mandátní smlouvy.

Jinak co se týká vyvěšení oznámení týkající se čehokoliv v garáži, je to vyvěšeno zde na foru a samozřejmě v garáži a snažíme se ( i když to není naše povinnost) vyvěsit to i v bytových domech. Konkrétně vchody ve 602 jsou vylepené vždy. Ohledně zastřešení se ale žádné oznámení nekonalo, ani se nic nehlasovalo a diskutovalo se o tom pouze zde na foru.
Michaela

Odeslatod tom v 02 Úno 2010, 14:34

Opravdu nevím kolik na střeše parkuje aut podle toho co jsem ted viděl tak to vypadá že jen dvě auta nebo aspon v tom sněhu je možné jen dvě auta zaparkovat a stopy od aut tam jsou pouze dvakrát :lol: věc jiná je ta kdyby tam lidé zaparkovat mohly kolik aut by tam parkovalo kdyby lidé věděly že tam zaparkujou a také se jim podaří vyjet třeba by tam parkovalo aut i šest :!: podivné řešení se mi zdá to že je tam jen pět aut tak tam neuklidíme :cry: v garáži parkuje přes 130 aut to je jako bych řekl sakra jaký pořád zabezpečení garáže vždyt tam parkuje jen 60 aut neni to škoda dělat jen pro 60 aut když to stojí tolik peněz :twisted: už vůbec nechápu někdy opravovat střechu to přece bude pálit jen ty dva tři byty nahoře to je dokonce méně než pět aut co mi je do nich jsem zásadně proti opravovat střechu :lol: no nic radši toho už nechám v každém případě mám garážové nekryté stání a pronajímám ho a důležité pro mě je aby mi přišlo 600 každý měsíc na účet a jestly tam parkovat nemůže mě může jen mrzet a musím doufat že mi přijdou peníze i za únor :ugeek: krásný den přeji všem.P.S-507kč je fakt nehorázný ale aspon že to neni v eurech.
tom

Další

Zpět na Garáže 605