Zabezpeceni

Re: Zabezpeceni

Odeslatod Michaela v 04 Srp 2009, 14:12

....asi by bylo fajn si ujasnit, co většina spoluvlastníků vlastně chce....
pokud to, aby se v garážovém domě nepohyboval nikdo cizí, aby se tam člověk nebál jít po setmění, že ho tam někdo praští na schodech či za autem .... pak mu asi nebude zatěžko nevpouštět nikoho vyloženě cizího do dveří, nebude nikoho pouštět přes vrata, bude se zajímat, kdo proběhl zvenku vraty do garáže atd.
Není trochu rozdíl v názorech u lidí, co tam místo pronajímají, nebo neparkují a u lidí, co již vykrádačky poznali na "vlastní auto"?

Myslím že nabídky, co zatím máme jsou dost variabilní a k diskuzi, určitě to není nabídka, která by se nepřizpůsobila většinovému rozhodnutí, ale bylo by fajn, kdyby se ta většina zapojila do diskuze. My, zástupci, nejednáme za sebe, ale za většinu, na to prosím nezapomínejte.

Mříže jsou bohužel teprve ve fázi, kdy by měla proběhnout instalace "zkušebního, nového vzorku" a poté proběhne komplet výměna. Až poté se můžeme bavit o instalaci lepších mříží...
Michaela

Odeslatod 126 v 04 Říj 2009, 23:17

Michalelo, 2 měsíce nikdo nereagoval.
Z toho myslím lze usuzovat, jaký je o alarm zájem.
Petr
126

Odeslatod 047 v 05 Lis 2009, 10:32

Na včerejší schůzi SVJ 604 se trochu mluvilo i o garážích a o tom, že finišuje výběrové řízení na dodávku zabezpečení. A že se v dohledné době uspořádá schůzka majitelů stání, kde se toto bude diskutovat. Já bych byl rád, kdyby se možnosti předem publikovaly zde na fóru, aby bylo možné si předem udělat na věc názor. Nejlepší by podle mě bylo, kdyby možnosti zabezpečení byly nějak odstupňovány, např.:

1. Levné (pouze mechanická opatření)
2. Střední (mechanická + elektronická opratření)
3. Nákladné (mechanická opatření, kamerový systém napojený na vzdálený monitoring, případně ostraha člověkem)

A u každé varianty by měly být náklady přepočtené na parkovací místo a rozdělené na počáteční investici + pravidelný měsíční poplatek za provoz.

Osobně na to mám asi tento názor: jsem ochoten zaplatit za zvýšení zabezpečení nějakou jednorázovou částku, řekněme do 3000 Kč. Ale nejsem ochoten platit měsíčně nějak výrazně víc jak současných 500 Kč. Tedy - pokud by se podařilo např. změnou mandátní smlouvy ušetřit na poplatcích DaKu, potom by vznikl prostor na nějaké poplatky za provoz zabezpečení...
OF
047

Odeslatod Michaela v 06 Lis 2009, 10:38

Ano, potvrzuji předešlý příspěvek, na schůzi SVJ 604 opravdu byla zmíněna situace kolem garážového domu, a to zejména proto, že tam bylo velké množstí spoluvlastníků.
V úvodu musím podotknout, že vše nám zabírá neskutečné množství času, kdo se na tom nepodílí, nemá představu, kolik času to zhltá. Když jsme žádali ostatní spoluvlastníky o spolupráci, o pomoc s nabídkami, ozvali se pouze dva (za to jim patří velké dík!!!! ).
Šli jsme cestou KOMPLETNÍHO zabezpečení, ve kterém je vše (mechanické zabezpečení, elektronické zabezpečení, i kamery) Sehnat vůbec nějaké nabídky bylo velmi časově náročné a jsme rádi, že pro nějakou představu a objektivnost se nám podařilo sehnat vypracované tři nabídky. Jak byllo zmíněno na schůzi, nabídky byly +/- stejné, ale spolupráci jsme navázali s jednou firmou, která nám dělá finální nabídku, abychom se bavili o konkrétních číslech.
Nabídky v x variantách, které jsou zmíněny v minulém příspěvku by jistě byla velmi luxusní záležitost, ale není to v našech časových možnostech. Myslím si, že nakonec není problém případně naší kompletní nabídku využít jen z části. Znovu ale opakuji, že jsme se jako zástupci, i ti, co se o to zajímali shodli na tom, že půjdeme cestou kompletního zabezpečení.
Možnost zabezpečení je pouze v jedné verzi a vesměs obsahuje přesně to, jaké byly naše požadavky, které jsou tu uvedné někde v úvodu této debaty.

Co se mandátní smlouvy týká, také bylo zmíněno na schůzi SVJ 604, prozatím předložený návrh mandátní smlouvy nebyl schválen, je v něm zapotřebí spousty změn a protože jsou příkazní smlouvy spojené na všechny bytové domy i garážový dům, je celá záležitost tímto velmi zkomplikována. Jisté je to, že budeme prosazovat nějaké rozumné snížení nákladů, takže rozhodně by se nejednalo o zvýšení již takto vysokého popplatku za garážové stání.
Také není cílem shánět takové nabídky, které by představovali každoměsíční poplatek navíc. Proto ta jednorázová akce.
Stále ale platí, že pokud náš názor a práce není a nebude názorem většiny, může se toho zhostit kdokoliv další:-)
Michaela

Odeslatod marty v 12 Dub 2010, 21:58

Děje se něco ohledně plánovaného zabezpečení garáží? Vím že je s tím hodně práce a jsem rád, že se tomu někdo rozhodl věnovat volný čas, ale už půl roku se tu ohledně zabezpečení neobjevila žádná zpráva.
marty

Odeslatod Michaela v 14 Čer 2010, 15:08

marty napsal:Děje se něco ohledně plánovaného zabezpečení garáží? Vím že je s tím hodně práce a jsem rád, že se tomu někdo rozhodl věnovat volný čas, ale už půl roku se tu ohledně zabezpečení neobjevila žádná zpráva.

zdravím.
ohledně zabezpečení se mají věci tak, že máme firmu, máme nabídku, ale stále je cena mnohonásobně vyšší, než máme k dispozici, tudíž případný doplatek by byl, byť jednorázový, velice vysoký.
Proto jsme se začali soustředit na nevyřešené smluvní vztahy, především mandátní a servisní smlouvu.
Michaela

Odeslatod pnovas v 10 Říj 2010, 13:08

Možná by bylo dobré se s ostatními na fóru podělit o informaci, co je míněno vyjádřením "cena mnohonásobně vyšší, než máme k dispozici". Takto z toho není zřejmé, jaká by byla jednorázová investice, měsíční náklady a jaké služby bychom za to vůbec obdrželi.

Zároveň navrhuji uspořádat další schůzi vlastníků garážových stání, na které bychom mohli názory na zabezpečení prodiskutovat a aspoň s několika vlastníky se shodnout na nejlepším postupu.
pnovas

Odeslatod marty v 11 Říj 2010, 01:01

Souhlasím, jsem také pro uspořádání schůze a konzultaci dalšího postupu. Jsem ochoten jednorázově přispět i vyšší částkou, pokud se nejedná zrovna o několik desítek tisíc, když budu vědět, že mám auto v garážích v rámci možností v bezpečí.
marty

Odeslatod pnovas v 11 Říj 2010, 19:27

Co takhle rozšířit do všech vchodů povědomí o existenci tohoto fóra, stačí jeden list papíru na nástěnku. Třeba by se pak tady rozproudila debata a pohlo se to někam dál.
pnovas

Odeslatod Michaela v 10 Lis 2010, 20:14

pnovas napsal:Co takhle rozšířit do všech vchodů povědomí o existenci tohoto fóra, stačí jeden list papíru na nástěnku. Třeba by se pak tady rozproudila debata a pohlo se to někam dál.

To je určitě dobrý nápad, ale to jsme udělali hned na začátku a pak na další schůzce, dost dlouho bylo oznámení, že je forum také v garáži na nástěnce. Ono ostatní spoluvlastníci povědomí mají, jen nemají chut přispívat - vyplynulo, když jsem sháněla podpisy na plné moci a obcházela spoluvlastníky a informovala osobně o existenci fora.

Jinak schůzka se plánuje na zač. příštího roku.
Michaela

Odeslatod pnovas v 10 Lis 2010, 20:34

A dá se zde aspoň teď napsat, kolik činí jednorázové náklady na pořízení zabezp. systému, popřípadě provozní náklady? A co za ty peníze vlastně firmy nabízejí? Proč s tímto sdělením čekat až na další schůzi, která zatím nemá termín?

Díky
pnovas

Odeslatod 126 v 16 Lis 2010, 21:00

Souhlasím s Michaelou, že hlavní problém bude neochota spoluvlastníků cokoli navíc platit.
Jednotliví spoluvlastníci mají stran garážového domu velmi rozdílné priority a těžko se na ideální variantě shodnou.
Navíc nelze opomenout ani různé finanční možnosti lidí.

Můj názor se nemění.
Zaměřil bych se na optimalizaci stávajících nákladů a o nějakých investicích bych uvažoval až se z úspor našetří dostatečné prostředky.

A dovolím si popsat takový teoretický model k zamyšlení.
V jednom objektu na severu to plánujeme realizovat.
Vytvořili jsme z přízemní části VIP patro.
To bude zabezpečené kamerami, zbytek jen mechanicky.
Ve VIP jsou většinou majitelé Audi, Porsche a nějakých hodnotných veteránů.
Ti si uhradili kamerový systém, zbytek sousedů jim přispěl pouze dílem na rozvody.
Bezpečnost však stoupla v celém objektu.
Jde sice o něco menší garáže ale též vícepatrové.
I tudy by se mohlo řešení do budoucna ubírat.
Naposledy upravil 126 dne 17 Lis 2010, 22:58, celkově upraveno 1
126

Odeslatod pnovas v 17 Lis 2010, 21:10

Ano, máte pravdu v tom, že bude existovat jedna skupina vlastníků, kterým to je úplně jedno, jak mají zabezpečeno auto v garáži a tudíž nebudou chtít jednorázově platit zřízení tohoto systému. Druhá skupina, kam se určitě řadím já, by to naopak realizovat chtěla. Co zkusit udělat takový průzkum, abychom věděli kolik lidí by bylo ochotno přispět na zabezpečení?

K Vašemu nápadu vytvoření VIP patra v přízemí. Určitě to je lepší řešení než žádné a našemu problému by to pomohlo. Ovšem každý byt má přiděleno číslo garážového stání, takže lidé v dalších patrech by měli celkem smůlu, pokud by si chtěli zabezpečení zaplatit a parkovat tak ve VIP patru, protože není možné stát na jiném místě než vlastněném. Nebo k tomu máte řešení?

Optimalizace nákladů jest skvělá věc a jsem určitě pro. Jak dlouho bude tedy ještě trvat vyjednávání s DaK, protože si myslím, že už se náklady optimalizují dva roky a zatím bezúspěšně? Nejradši bych optimalizoval své náklady tím, že přestanu platit měsíční poplatek za garáž, když tam kvůli nedostatečnému zabezpečení neparkuji. Já tak vlastně vyhodím do luftu ročně přes 6000, které bych minimálně dal na zabezpečení objektu.

Jaký je problém vypovědět DaK smlouvu a uzavřít ji s jinou správcovskou firmou??? DaK jsou zloději, kteří spoléhají na neschopnost vlastníků se domluvit. Přeci není problém udělat radikální řez v horizontu dnů a přejít k jiné firmě, v téhle republice určitě ne.
pnovas

Odeslatod 126 v 17 Lis 2010, 22:57

Jistěže ten návrh VIP patra má svá úskalí.
Vše je hlavně o lidech a jejich ochotě se dohodnout.
Parkovací stání se dají přeci vyměnit,
lze i sepsat dlouhodobé dohody mezi uživateli jednotlivých stání a podobně.
Pokud je vůle, všechno jde.

Berte VIP patro jen jako jednu z možných variant.
Takový příspěvek k zamyšlení.
Organizace dohod by jistě byla komplikovaná.
Přesto se mi varianta zdá schůdnější,
než plošně vynucovat zaplacení nákladné investice na všech spoluvlastnících.

A hlavně se obávám polovičatých řešení.
Tedy instalace "ekonomického" alarmu, koncepčně určeného pro zcela jiný druh prostor.
To by byly vyhozené peníze.

P.S.: K narážce na to, že se vyjednávání o úsporách s DaKem vleče.
Souhlasím, myslím ale, že přestat platit poplatky nic neřeší.
Co třeba raději nabídnout osobní pomoc výboru?
126

Odeslatod pnovas v 18 Lis 2010, 18:30

Já jsem ten nápad s VIP bral samozřejmě jako jedno z několika řešení, ale pořád to bude na složité dohodě vlastníků, ať už ohledně výměny stání nebo zaplacení jednorázového příspěvku. Oboje bude stejně složité.

Neplacení měsíčních poplatků bylo myšleno v nadsázce, považuju se za solidního člověka, který chce dostát svým závazkům, ať už jsou sebevíc nesmyslné a zbytečné, jako je momentálně tento případ.

Osobní pomoc výboru jsem nabízel už dávno, právě při řešení bezp. systému. Jelikož pracuji v jedné z větších stavebních společností, která má kontakty s firmami zabývající se elektroinstalacemi, chtěl jsem pomoct, chtěl jsem vidět nabídky, které si nechal výbor zpracovat, abych je mohl posoudit, popřípadě konzultovat s jinou firmou a zkusit najít jiné, stejně dobré, ale levnější řešení. Už ani nevím, s kým přesně jsem si z výboru ohledně pomoci mailoval, ale nechtěli mi poskytnout nic, tak jsem pochopil, že o pomoc nemají zájem. No, a jelikož se od té doby nic nezměnilo a v garážích se krade dál, tak to zkouším tady na fóru. Mám však obavy, že to bude trvat několik let, než se garáže zabezpečí. A pokud budeme čekat, až se něco našetří z příspěvků, tak už možná budeme oba bydlet jinde :-)
pnovas

PředchozíDalší

Zpět na Garáže 605